2015. július 1., szerda

Itt a nyár

Itt a nyár mezítláb jár a madár... szinte hihetetlen de meleg van.
Kedves kis unokaöcsénk jött hozzánk szép Magyarországról és az otthoniak odapakolták a nyarat hozza már el..
Elhozta.
 Vasárnap érkezett a kedves vendégünk a meleggel együtt, ami be kell ismernem fejbekólintott bennünket. A valaha mért legmelegebb nap volt tegnap, és igen.. én nagyon szeretem a nyarat és a meleget is bírom..  azért engem is megizzasztott.
Ebédidőben sétálni szoktunk kicsit, most a főnöknőm férje döbbenettel az arcán kérdezte ebben az időben? Kimentek?  Érthetetlen volt számára, ha nem muszáj minek tesszük ki magunkat a napsütésnek.... Mi meg nevettünk és az ujjatlan ruhában a karjainkat a nap felé mutattuk, simítsa végig a meleg sugaraival.. de jó.. végre.

A suli persze tart és a lányok  szenvednek a melegtől, az egyenruhát nem kánikulára tervezték. Míg a kisebbeknek van könnyű nyári egyenruhájuk ami egy kis vékony kockás nyári ruhácska a nagyobbaknak nincs nyári vagy téli készlet mindig ugyanaz.  Zakó és harisnya...
 
Még három hét az iskola.
 Az évvégén sok tesztet írtak a gyerekek és véglegesíteni kellett milyen tantárgyakat akarnak tanulni és nem tanulni a következő évtől.
A mieink szabadultak a drámától és tánctól, művészet és zene órától. Érdekes, hiszen ők nagyon jók voltak ezekben mind. Régebben főleg,  mégis amikor keretekbe szorították őket utálni kezdték. Mindegyik dolog  alapvető feltétele a szabadság a szabad alkotás lenne,  különben csak kinlódás.. Alig várják már, hogy letehessék..
 Amúgy azokat a tantárgyakat kellett meghatározni amiből érettségizni akarnak, a kötelező angol matek alap  biologia kémia fizika és vallásoktatás mellett még négyet választhattak. Nem sok! Valami mindig kicsúszott amit még akartak volna. A tanárok szabályos marketinggel bombázták a jobb tanulókat, hogy az ő tantárgyukat tartsák meg... még nehezebbé téve a döntést.Végül ez is meglett. Jövőre nagyon más lesz az iskola nekik...
Aztán jött az ezer  évvégi teszt megírása igen komoly akár otthon egy felvételi vizsga, kódokkal és fényképpel jelzett kijelölt helyen ülve felügyelők církálnak a teremben... és csak tollat és cimkétlenített vizet vihet magával a versenyző...
Mondom, csak kilencedikesek!
De van másmilyen is...Pl.. Nekik kell saját maguknak egy kérdét feltenni egy adott témában, mint pl. környezet,  itt találni kell egy boncolgatásra megfelelő kérdést,  fejlesztés, szennyezés újrahasznosítás stb.. amit akarnak, van itt bőven!
 Aztán  kidolgozni, meghatározott oldalszámon, meghatározott óra alatt, a kérdést a problémát a lehetséges választ,  feltüntetve a forrásokat weboldalakat..
Nagyon komoly. És egyben félelmetes is. Mi hozzászoktunk a kérdezz felelethez, a mondjuk egy oldlalon hatszáz szóban fejtsd ki feladatokhoz. Ez több oldalas illusztrált színes dolgozat...És még a kérdést is ki kell találni először... és  beleszámít az érettségibe huszonöt százalékban... 

Hát ilyen a mi nyarunk mostanában sok tanulás kedves vendég és meleg végre.. legalábbis szerintem végre...

2 megjegyzés:

 1. Felen ismet huvos a nyar, mondjuk inkabb ejszaka, 10 fok korul van, nappal 22-26 a max, de en nagyn szeretem ezt, szoval nem reklamok:) a fontos, hgy susson a Nap!
  Nem irigyelm a alnyokat sem az egyensurahabn a kanikulaban sem a vizsgakat, csak elkepzelem milyen lesz kesobba vizsga nekik?!!?
  A vendegnek kellemes idotoltest kivanok es ha elutazik ne vigye a meleget:))

  puszillak Gabika!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Ágikám, sajnos a meleg tűnni készül már itt is csak 23 van, de az angol nyárnak mégis jó! Amíg nem esik.. mert egyetértek a nap az kell. Remélem nem viszi el...
   Puszillak vigyázz magadra :)

   Törlés