2015. július 19., vasárnap

Munka Angliában

Munkát keresni könnyű Angliában... 
Találni, az már egy másik kérdés.
A kedves  rokununk akit innentől majd D-ként emlegetek, aki éppen csak leérettségizett azért is látogatott hozzánk, hogy a nyári szünetét munkával töltse. Nem mintha jobb dolga nem lett volna, de egy kis zseton neki is jól jön.
Hogyan is lehet munkába állni erre felénk?
Első lépésként kell egy lakás. Itt és ebben az esetben ez kipipálva. Igazán gyönyörű igazolást is írtunk róla, hogy nálunk lakik, ezen a címen és ez igaz.
Akkor kellene egy társadalom biztosítási szám. Ez a találó NINO néven becézzük ( National Insutance Number a becsületes neve)
Ha valaki a UK ban lakik tizenhat évesen megkapja ezt a számot, de ha külföldi akkor kérnie kell. És bár a honlapon csak mint lehetőségként tüntetik fel, hogy interjún kell megjelenni eddig még nem hallottam, hogy valakinek ne kellett volna.
 Nosza időmegtakarítás címén mi majd megigényeljük D nek a kártyát jóakaratúlag, és ha kell  - és naná hogy kell -  a Nino interjú időpontot is megkérjük. Ismerősök mondták jobb ha már három héttel előbb telefonálunk... Vagyis D telefonál személyesen. (izé).
A nőszemély a vonal másik végén, miután minden adatot rögzített és ötször megkérdezte minek kell az a Nino szám és akarunk e segélyt és biztosítottuk, hogy,1. dolgozni és 2 nem, akkor azt mondta három héttel előre még túl korai időpontot kérni egy interjúra telefonáljunk késöbb.
 Egy hét múlva még mindig túl korán van stb. 
Még egy hét múlva.. jajj már késő van csak a vágyott hétfő helyett péntekre van időpont.
Ki tudja, biztos befutott egy török busz vagy valami.
Mindegy.
Azért majd megerősítésként küldenek egy levelet az időponttal és a címmel..
Akkor,  - csak hogy az idő ne teljen nagyon üresen, -  bementem érdeklődni munkaközvetítőkhöz.
D következő vasárnap érkezik, van-e valami.. esély vagy valami munka.. Azt mondták menjen csak be D, és  regisztráljon ha megérkezik. Lesz.
D megérkezett. Bementünk regiszrálni. D ötösre érettségizett angolból, vagyis tud, csak még életben nem próbálta. A munkaközvetítős simán ellegyintett minket, neki kell beszélni. Ami persze érthető. Micsoda munkaerő aki a körösztanyját-apját viszi magával beszélőembernek..
Meg kell mondani egészen jól boldogult miközben a sarkoban ülve próbáltunk kéz és füstjeleket adni egy egy elakadásnál.. nem is figyelt.
 De sajnos Bankszámla és Nino szám nélkül nem kezdhet dolgozni...
Tehát interjú időpont már van, akkor irány a bank. Intézkedjünk már ha itt az a gyerök.
Valamiért azt hittem ahol mi vezetjük a számlánkat ott sikerrel járunk.. Tiszta naívság ilyeneket gondolni annyit mondhatok.
Bank 1. : de örülünk, persze hogy nyitunk számlát.. ja, de  NINO szám nélkül nem lehet bankszámlát nyitni.Munkahely nélkül meg.. fejcsóválás.. Majd ha meglesz a szám akkor menjünk vissza.
Bank 2.  Munkahely nélkül nem lehet bankszámlát nyitni.  Pedig ők annyira szeretnék. Tényleg' És a szőke nőn aki kissé izzadt a 26 fokos kánikulában még el is lehetett hinni hogy nagyon szeretné, de sajnos nem lehet. Azt mondta.Menjünk vissza a munkaközvetítőhöz igazolásért.
Vissza. Munkaközvetítő nem adhat amíg nem dolgozik tényleg.
Kicsit csapdahelyzetnek látszik, de mindegy.
Szóval ott tartottunk, hogy várunk a Ninos interjús levélre ami sehogy sem akart megérkezni. Már másnap volt az interjú időpontja de levél sehol.
Telefon Ninos ügyintéző: nem kell levél csak menjünk.
Ismerősök: a levél az intejút követü héten szokott megérkezni az időpont megerősítéssel. JA? Hát ezt miért is nem gondoltuk eddig...
És akkor eszünkbe jutott, hogy  nem is tudjuk hova kell menni.
Ismerős: A vasútállomással párhuzamos utca..
Megvan bingó! Ja még jó hogy előbb odaértünk, mert nem ott volt, hanem egy távolabbi negyedben, és a fekete biztonságiőr sajnálkozva közölte ezt, hogy villamossal milyen könyyű lenne odajutni de persze kocsival... és csak rázta a fejét, mint reménytelen eset.. Azért is odaértünk.
Meglett az intejú D simán vette az akadályt aztán az ott kapott papír bemutatása után, ami egy puszta igéret, hogy ha minden jól megy kap NINO-t,  be is hívták a munkaközvetítőhöz, és ajánlottak neki  gyári állást. Segédmunka... csirkegyárben. ban.
 Elválllata. Naná, hogy el.
Hiába ő az, aki az országos szakmai versenyen olyan jól szerepelt, hogy felvételi nélül helyet kapott a Műszaki egyetemen, itt ez mind nem számít. Gyorsan kell munka rövid időre, így csak ez akad.
Tehát csirkegyár.
A fizetés jó, hat ötven! Igen. Óránként. Ez igen. És gondolatban mindjárt egy nagy számológép jelenik meg az ember szeme előtt. Ez ösztönző az otthoni diákmunkáért kínált háromszáz forinthoz képest. Akkor is ha tonnaszám kell a csirkehúst pakolni percenként, és közben ezerszer elhatározza az ember hogy soha többé csirkét nem eszik...
Első nap okítás volt második nap mélyvíz.
 Akkor szeretettel elénekeltük neki a tizenhat tonna feketeszén című Republik számot..

https://www.youtube.com/watch?v=iZLslR335ps

de utána nem, mert másnap éppen tizenhat tonnát emelt.. át lehet költeni tizenghat tonna  csirkecupák-ra..
A munkabeosztás változatos a tizenkét óra változik a reggeles és délutános műszakkal véletlenszerű szabadnappal, az időpontokat előző nap mondják meg, mint valami szépen csomagolt meglepetést.. holnap hattól hatig, vagy holnap "off". esetleg délután.
D bírja, bár fáj mindene, és már tudja, hogy a tiszta british felirat a csirkés dobozon mégiscsak  barzil csirkét jelent...
 Hát erre mondjuk, hogy tanulj, tanulj, hogy ne ilyen munkával kelljen keresni a kenyeredet a felnőtt életedben..  és közben sírunk, hogy miért jutottunk ide, hogy ilyenre kényszerül a magyar ember, hogy eladja magát ilyen kiszolgáltatott ügynökséges munkára, úgy hogy közben még örül is neki, hiszen keres, négy nap alatt annyitt mint otthon egy hónap alatt, ha egyáltán... D csak egy hónapig dolgozik, aztán hazamegy. Van aki évek óta nyomja.. és régesrégen nem diák már..
Hát így lehet errefelé dolgozni. Lehet, ha a papirokat elintézzük, szinte a következő napon.. csak bírni, ezt bírni, az nem annyira könnyű.. főleg ha nem látszik a vége.

6 megjegyzés:

 1. Szerencses, ha 6.50-et kap, mert 18 es 20 kozott 5.13 a minimal oraber...
  https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates

  amugy szegenyke :(

  VálaszTörlés
 2. Persze, jut eszembe, attol, hogy most erettsegizett, meg lehet, hogy elmult mar 20 eves :)

  VálaszTörlés
 3. Azt hittük mi is hogy kevesebbet kap majd, de az ügynökség egyformán fizet mindenkinek. D Nincs még 19 se... és örül hogy sikerült neki, ha kemény is megéri ezer terve van a keresetével.. :)

  VálaszTörlés
 4. Szerencse akkor, hogy az ugynokseg meg a gyar nem veszik olyan komolyan az eletkort :)
  En nem is tartom ezt jogosnak, hiszen nyilvan ugyanazt a munkat vegzi a fiatal is, mint az idosebbek.

  VálaszTörlés
 5. Jo kis bejegyzes Gabika! az ordogi kor olyan ismeros, hanyszor eltem at meg akkor is, ha nem munkarol volt szo..ezt valami kozos helyen talalhatjak ki, hogy mesz egyik helyrol a masikra , pofoznak, mint egy teniszlabdat:)en annak szoktam magam erezni.
  Szomoru amit emlitettel, es raadasul nincs is remeny valtozasra odahaza:(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Koszonom Agikam! :) Tenyleg olyan, mintha arra varnanak a hivatalok, hogy valamelyik kiadja elsonek a papirt..utana mar a tobbi is adja.. na nem konnyen azert.. Vegul megoldodott, minden.. majdnem. haha. van ami meg most is hianyzik egy honap utan!
   Igen otthon kellene ilyen bert kapni a munkaert!

   Törlés